Виж профил

Футболна академия Кърджали

ФК Арда 1924 е отбор с традиции в регион Кърджали и изградена репутация на един от най-коректните детско-юношески отбори в Южна България. Вече осемнадесет години работим с деца от най-ранна детска възраст като основната ни задача е да създадем от тях добри личности, добри граждани и добри футболисти. За пръв път академията отваря врати под името ФК Арда 1924 през далечната 2003г, когато стартира участие в зоналните групи с отбори деца, юноши младша и мъже.

Към днешна дата академията разполага с двадесет състезателни отбора. Най-малките в школата са едва четири годишни, родени през 2017г, а най-големите набор 2003, играещи в юношите старша възраст. Освен с всички възрастови групи в клуба можем да се похвалим и с отбор девойки, дублиращ мъжки отбор, ветерани и отбор по мини футбол. Обшият брой на всички състезатели е над четиристотин деца. Футболната академия на Арда 1924 е постоянен участник с всички възможни възрастови групи в зоналните първенства към БФС в Пловдив и Кърджали.

За школата може да се твърди, че е редовен носител на трофеите в регион Кърджали, а представянето извън областта е винаги задоволително. Арда 1924 упаства и в редица национални и международни турнири в страната и извън нея. Витрината на академията е пълна с купи и медали от различни спортни форуми, които каляват и стимулират децата да работят и да стават все по-добри и по-добри. Президент на футболната школа е г-н Альоша Синабов, известен бизнесмен в региона с голямо футболно сърце. Изпълнителен директор и треньор на девойките е бившият футболист на Арда – Васил Визев. Всички останали осем треньора от щаба имат професионални лицензи „C“, „B“ или „А“.

През годините футболната школа произвежда деца, които в последствие се реализират във втора, трета или първа лига на България. От школата са излезли и трима национални състезатели в юношеските гарнитури. Първо през 2008г националната фланелка облича Огнян Саръев, десет години по-късно национал става Георги Атанасов, а от 2020г екипа на страната облича и Радослав Узунов. Футболната академия от години насам организира и детски турнири. Един от тях в памет на бившият треньор Михаил Минков, другият в памет на приятелят на клуба и бивш съдия Краси Стоянов. Реализирани в последните години бяха и няколко коледни и благотворителни турнири. В ежегоден турнир се превръща и PARADISE CUP, който през 2020г доведе за пръв път в Кърджали именити школи като Левски София, Ботев Пловдив, Звездичка Бургас, Марица Пловдив, Хасково 1957, Хебър Пазарджик, Верея Стара Загора и Родопа Смолян.

През 2021г турнира събра над 1000 деца в Кърджали от всички краища на страната. Варна, Бургас, Пловдив, София, Хасково, Ивайловград, Несебър, Асеновград, Шумен, Кюстендил и Смолян бяха само част от градовете, които уважиха мероприятието на футболна академия Арда 1924. Името на Арда 1924 е редовно замесено в благотворителни инициативи. Школата често се включва в каузи свързани с благотворителни цели, ежегодно организира и мероприятия с подобен характер.