Търсене

Виж профил

Пчелни продукти Варна

Пчелите и пчелните продукти са част от ежедневието ни вече над 10 години. В началото започнахме с 4 семейства, сега бройката им достига 150. През годините няколко пъти сменяхме локацията на пчелина, докато се установихме в малко и китно селце, с не повече от 20 души население – Средно село. Намира се в сърцето на Североизточна България – между Шумен и Варна. Отдалечено е от натоварени пътни артерии и промишлени производства.

На около има само поля и малко язовирче между тях, за разнообразие на пеизажа. Тук се отглеждат предимно слънчоглед и рапица, за да поддържаме разнообразие се занимаваме и с подвижно пчеларство. Липовият мед, нашата най-голяма гордост, добиваме от местност Шерба – царството на широколистните дървета, сред които и сребролиста липа. Изключително чист регион.

Акациевият ни мед е от масив, в близост до м-т „Побити камъни“. Слабо известен факт е, че там има горичка от няколко вида акации, сред които и глидичията. От малкият пчелин в Плана планина, с. Долни Пасарел добиваме манов и горски билков мед. Характерни с по-тъмния си цвят, те са изключително богати на минерали и рядко срещани у нас.