Търсене

Виж профил

Декорации от Скандинавски мъх София

В нашата страница може да намерите множество възможности за декорация на Вашия дом с естествени материали и естествено с жив скандинавски мъх.

Ние можем да Ви помогнем да внесете част от дивата природа в дома си, при това по един модерен естетичен начин.

Също така имате възможността да изберете нещо единствено по рода си! Отворени сме към нови идеи и предизвикателства. След обсъждане на вашата лична идея, ние ще я изпълним по възможно най-добрия начин. В резултат ще се радвате на ваше собствено творение.

Какви материали използваме:

В основата на всеки наш продукт лежи скандинавският мъх, заради уникалните му полезни свойства, за които може да прочетете в страницата ни.

За дребната орнаментика влагаме кора от бяла бреза, елементи от кедър, бор, бук. Също и минерали, речни камъчета и други дребни красоти на природата.

Също така елементи от масивно дърво, които се стараем да запазим в естествен вид. Дървото в интериора е синоним на уют и топлина. Естествената му красота никога не излиза от мода и пасва на всеки стил и вкус. Затова горещо Ви препоръчваме нашите часовници от естествено дърво и скандинавски мъх. Поради естеството на материала при тях е гарантирано, че два еднакви не може да има и вашият избор ще е уникален!

Идеята ни е, когато получите вашата пратка за усетите дъха на природата!

От къде всъщност идва скандинавския мъх?

Познатият с латинското си наименование Cladonia stellaris полярен мъх, е екологично важен вид лишей, който образува мек килим от мъх върху големи площи в Бореалните гори, известни още като тайга. Мъхът се събира под изключително строг надзор, тъй като е защитен растителен вид. Ръчният метод на брането му позволява залесеността да остане разнообразна и повишава нейната продуктивност. Събирането на скандинавски мъх не причинява увреждане на природата и не оставя следи след себе си в горските и планински райони, където той вирее.

Подобно на повечето лишеи, Cladonia stellaris расте бавно, средно с 0.5 см на година при добри условия. Любопитно е също, че видът е предпочитан източник на храна за северните елени през зимните месеци, а оттам идва и наименованието “мъх на северния елен”.

Също така в дивия си вид цвета му е бял. Ярките цветове придобива след деликатно третиране с естествени багрила, поради което понякога крайните звето леко се различават.

Ползи и свойства на скандинавския мъх

Мъховете са изключителни растения с много и най-различни свойства. В тях липсват тъканите, по които се провежда водата и нямат корени, а специални образувания, чрез които се осъществява абсорбцията. Обичайно живеят в сенчести и влажни места.

Разбира се, има и изключения, защото все пак това са растения, които имат нужда от определено количество влага и светлина. Но е факт, че това тяхно свойство ги прави предпочитани за употреба в затъмнени или вътрешни помещения, където липсва светлина и има нужда да се абсорбира влага. Това му качество е било известно още на древните племена, населявали Скандинавия и те са използвали мъха за медицински и дори кулинарни цели. Мъхове са били използвани и за превръзки на раните на войници в Първата световна война. А в някои части на Англия с мъховете са се борили с пожари, тъй като са знаели за абсорбираната вода в тях.

Нещо много важно – притежава антистатични свойства. Те се приемат с широки усмивки от всички собственици на домакинства, които абсолютно всеки ден почистват прах от различни повърхности. Със скандинавския мъх този проблем изчезва. Тази негова способност е още един актив в избора на зелен приятел у дома или офиса.

Друго свойство на мъха е поглъщането на звука, което го прави модерно и практично допълнение в офиси и бизнес сгради. Ефективен е за намаляване шумовото замърсяване на което слухът ни е изложен всеки ден. Както и когато желаем да си създадем уединение.

Не безизвестен факт е и, че той усвоява токсините от околната си среда. С което списъка от Ползите му става наистина впечатляващ.

Изборът да вкарате скандинавския мъх в дома си Ви дава възможност не само за творческа изява, но и да се погрижите за вашето здраве и това на близките Ви!

Opening Hours

Понеделник

от 12.00 до 18.00 ч.

Вторник

от 12.00 до 18.00 ч.

Сряда

от 12.00 до 18.00 ч.

Четвъртък

от 12.00 до 18.00 ч.

Петък

от 12.00 до 18.00 ч.

Събота

Почивен ден

Неделя

Почивен ден