Търсене

Виж профил

Солна стая Плевен

Халотерапия, или солна терапия, е лечение със сол. Названието идва от старогръцката дума halos, която означава сол. Като метод на лечение, халотерапията е част от холистичната медицина. При тази терапия, пациентите влизат в солни пещери или изкуствено създадени солни стаи и престояват там определен период, като вдишват въздуха в помещението, с цел лечение и укрепване на организма.

История на Халотерапия

За лечебната сила на солта се знае от хилядолетия. Нейното антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие влияе благотворно върху човешкия организъм.

Този метод на лечение е особено популярен в Източна Европа и Русия, където се използва повече от 150 години.

За първи път използването на солта за лечение е документирано в средата на ХIХ век. Пръв е изследвал нейната роля за човешкото здраве полският терапевт Феликс Бочковски. Той констатирал, че негови сънародници, работещи в солни мини, се отличавали с отлично здраве и добро разположение на духа, въпреки оскъдното си и вероятно небалансирано хранене. Особено впечатляващо било това, че те не страдали от белодробни или простудни заболявания, които и тогава често се срещали сред населението. Тези факти заинтригували и амбицирали терапевта да проведе още по-мащабни и задълбочени изследвания.

В резултат на своите проучвания, полякът Бочковски стигнал до извода, че доброто здраве на миньорите се дължи на продължителното вдишване на солни частици в ежедневната им работа.

Лица с прогресивно мислене и възможности постепенно започнали да превръщат солни мини в Полша и други места в Източна Европа в санаториуми, към които проявили интерес хора от цял свят. Но поради продължителния престой под земята, плашещата мисъл за това и високите разходи, малцина в онези времена дръзвали да се възползват от прогресивния метод на лечение.

Благодарение на положителните резултати от лечението в солна среда и големия интерес към него, се създава халотерапията — лечение със сол в изкуствено създадени пещери и стаи без опасностите на подземния престой.