Търсене

Виж профил

Уроци по пиано София

Полина Антонова е родена през 1977 в гр. Бургас. Започва обучението си по пиано на петгодишна възраст. През 1996 завършва Средно музикално училище „проф. П. Владигеров“ – Бургас, в класа по пиано на Мариана Канева.

Започва активната си пианистична изява на 13 годишна възраст, когато е нейният първи самостоятелен концерт.

На четиринадесет е солист на камерен ансамбъл „Дианополис“, с диригент Николай Султанов, а година по-късно солира на Бургаска филхармония под диригентството на Иван Кожухаров.
През 2000 се дипломира в Национална музикална академия (НМА) „проф. П. Владигеров“ с бакалавърска, а през 2003 и с магистърска степен в класа по пиано на проф. Йовчо Крушев и камерна музика, в класа на проф. Виктор Чучков.

Полина Антонова има специализации в НМА „проф. П. Владигеров“ по пиано /2000-2001/ в класа на проф. Крушев, музикална педагогика /2003-2004/ и камерна музика /2004-2005/ в класа на проф. Жени Захариева. Посещавала е майсторските класове на проф. Паоло Поличи, проф. Константино Мастропремиани, проф. Атанас Куртев.

През 2015 Полина Антонова успешно защитава докторат на тема: „Архивът на Димитър Ненов: систематизации, интерпретации, анализи“ в Института за изследване на изкуствата при БАН, с научен ръководител проф. д.изк. Елисавета Вълчинова –Чендова. От м. април 2016 тя е главен асистент в сектор „Музика“ в института. Основните изследователски интереси на пианистката са в областта на музикознанието, история на българската музика (композиторско творчество и изпълнителско изкуство).

  • Полина Антонова е носител на І-ва награда – камерна музика, Международен конкурс „Музиката и земята“, София, 2004;
  • ІІ награда – камерна музика, Международен фестивал „Надежди, Таланти, Майстори“, Добрич, 2003;
  • ІІІ награда – пиано, Музикални дни „Д. Ненов“, Разград, 1991; Лауреат на ХІІ национален конкурс „Светослав Обретенов“, пиано, Провадия, 1990; І награда от ХІV конкурс за най-добро изпълнение на българска творба, Бургас, 1990.

Полина Антонова се занимава със солово и камерно музициране. С пианистката Фани Куцарова създават клавирно дуо през 2002. Съвместно реализират 15 концерта. Осъществяват премиери на съвременна българска и еврейска музика. Дуото получава подкрепата на Министерство на културата за проекта си „Съвременни български интонации“. Със същото име е и реализираният им компактдиск.

Лауреати са на международна награда през 2003. Дуото изнася първото по рода си светлинно шоу за две пиана, компютърно обработен звук и фойерверки заедно с композитора Симо Лазаров.

През 2004 с флейтистката Петя Стефанова създават дуо флейта и пиано. През 2005 то е избрано за участие в Конкурс на Европейския съюз за Радио и Телевизия.
Активно концертират.

Като камерен изпълнител Полина Антонова осъществява записи за БНТ, БНР и Телевизия „7 дни“. Участва във фестивалите: „Нова Българска Музика“, „Съвременна акустична музика“, Международен фестивал „Надежди, Таланти, Майстори“, „Музика сериозо“, „Млади виртуози“, „Софийско лято“, „Звук и връзка“, „Камерна сцена – София“, „Млади музиканти“ и други.

Като солов изпълнител осъществява самостоятелни концерти и участия в България, Германия, Италия и Полша.

Пианистката се занимава активно с преподавателска дейност от 2002. В периода между 2003 и 2008 води клас по пиано в Частен лицей за изкуства и езици „АРТИС“, София. Паралелно с пианото, преподава и теоретични дисциплини – солфеж, история на музиката и теория на музикалните елементи. Нейни ученици са студенти в НБУ и НМА.