Винарска изба Пловдив

гр.Пловдив0886 / 613 935

За нас

Винарска изба Шалкенбош се намира съвсем близо до историческия град Тулбах в Western Cape, ЮАР.

 

Градчето Тулбах е открито от европейските заселници през 1658г. Той е четвъртият най - стар град на ЮАР, след Кейптаун, Стеленбош и Свелендам. Градчето се е явявало последна спирка на преселниците, преди да се впуснат от нос Добра надежда в безкрайните предизвикателства на новооткритите земи.


Винарската изба Шалкенбош е създадена в средата на 1700г когато Bernadus De Vaal се оттегля от длъжността си учител в Тулбах. Основната къща, построена в Cape Dutch стил  е завършена през 1792г и в момента е национален паметник на ЮАР.


Шалкенбош се състои от четири, съседни ферми – Шалкенбош, Еденхоф, Сагтевлей и Делта, които покриват площ от 2500 хектара. В тях се отглеждат едър рогат добитък, овощни градини с кайсии и сливи, лавандула, пшеница, ечемик и лозята на Шалкенбош.

 

Лозята са разположени на надморска височина между 370м и 500м в склоновете на планината Витценберг с прекрасен изглед към живописната долина на Тулбах. Почвата е сходна с почвата открита в долината на река Рона във Франция, а микроклимата е уникален. Влажните мъгли през повечето нощи, съчетани с високите дневни температури, създават идеални условия за направата на първокласни вина.

 

Сортовете, които се отглеждат са: Шираз, Каберне Совиньон, Мерло, Мурведър, Малбек, Каберне Фран, Пети Вердо, Виониер, Совиньон Блан, Шардоне, Гренаж и Нювел.